900 bostäder

De är syskon och barndomsvänner från Norrtälje och utvecklar bostäder i Mälardalen och USA. Nu ska kvartetten bygga 900 nya lägenheter i sin hemstad.

Fredrik Alama, Marie-Louise Alamaa, Magnus Ekman och Pär Haglund blickar ut över Norrtälje Hamn, den nya stadsdelen som ska få 1 800 bostäder. En tredjedel av lägenheterna, nära 600 bostadsrätter, ska deras bolag Index bygga, bland annat två 16-våningshus som ska ersätta hamnens höga silor som landmärken för Norrtälje.

Index, med huvudkontor i Stockholm, driver ytterligare ett bostadsprojekt i Norrtälje. Bolaget har nyligen satt spaden i jorden bakom kommunhuset, där 300 hyresrätter ska växa fram. – Det finns en kärlek till staden, säger Fredrik Alama. Han startade Index 1998. I dag är han aktiv ägare i fastighetsbolaget och jagar ständigt nya uppdrag. Om Fredrik är entreprenören och visionären så håller hans två år yngre lillasyster Marie-Louise i pengarna. Hon är ekonomichef och vice vd i Index. Marie-Louise knöts till bolaget för sex år sedan. – Fredrik övertalade mig. Tidigare har jag bland annat jobbat inom läkemedels-industrin och på advokatbyrå, säger hon. Att syskonens efternamn skiljer sig åt har sin förklaring. Fredrik, som numera är bosatt i Schweiz, har strukit det sista a:et för att underlätta för andra att stava rätt. Fyra av Index 15 anställda kommer från Norrtälje. Magnus Ekman och Pär Haglund är jämnåriga med Fredrik Alama och trion har gått i skolan tillsammans. – Vi hängde ihop. Magnus och jag har även spelat hockey i samma lag, säger Fredrik Alama. I dag bor bara Magnus Ekman i barndomsstaden. Det passar bra eftersom han har merparten av arbetsuppgifterna förlagda hit. – Jag är projektledare för våra byggen i Norrtälje, berättar han. Marie-Louise Alamaa bor i Täby medan Pär Haglund, som jobbar med marknadsföring på Index, är hemmahörande i Stockholm.

I bolagets utvecklingsportfölj ligger i dag omkring 3 000 lägenheter. Hemmamarknaden är Mälardalsregionen. Att koncernen dessutom har bostäder och ett kontor i Florida i USA beror på att Bjarne Borg, som grundade Index tillsammans med Fredrik Alama, bor där. Bolaget har siktat in sig på Norrtälje en längre tid. – Är det något vi kan så är det marknaden i Norrtälje, säger Fredrik Alama. Han har ett mångårigt förflutet i branschen. Redan som 19-åring köpte han sin första fastighet, NT:s gamla tidningshus på Hantverkaregatan, tillsammans med föräldrarna Kjell och Kerstin Alama. Sedan har det snurrat på. Fredrik har jobbat som fastighetsmäklare i Norrtälje och var med och startade Centrumfastigheter, som äger flera fastigheter i stadskärnan och ska bygga det första kvarteret i Norrtälje Hamn. Kvarteret gränsar till Index första bygge i samma område, Soltornet. 90 lägenheter ska rymmas i det 16- våningshus som planeras på den yta där den rivna, gröna silon stått. Suget efter bostäder i hamnområdet är jättestort, enligt Magnus Ekman. – Drygt 2 000 personer har anmält intresse. Vi hoppas dra i gång försäljningen i vår och börja bygga hösten 2016, säger han.

Kritiker befarar att bostäderna i hamnen blir extremt dyra. Fredrik Alama ger dem bara delvis rätt: – En stor våning högst upp med utsikt över viken blir dyrare än de priser vi ser i Norrtälje i dag. Men det blir även små lägenheter med bara en glimt av vatten, och prisvariationerna blir stora. Han tycker att satsningen i hamnen slår ut alla projekt han varit med om. – Att bygga på stadens absolut mest attraktiva bit är fantastiskt. Jag har kikat på området sedan jag var ung och spelade tennis i parken. Samtidigt betonar alla fyra att bygget bakom kommunhuset är lika angeläget. – Ekonomin är bättre för bostadsrätter men Norrtälje behöver fler hyresrätter, säger Magnus Ekman. Kvartetten som växte upp i Norrtälje gillar stadens utveckling och är glada över att få vara med på resan. Samtidigt märker de av människors förväntningar. – För oss är det extra viktigt att ta ansvar och göra något riktigt bra av projekten, säger Fredrik Alama.

Bild och text, Norrtelje Tidning 151210

Playce i Kista närmar sig klartecken

Det börjar närma sig för det stora projektet Playce i Kista. Den 14 december ska ärendet upp i stadsbyggnadsnämnden och Patrik Mehks, vVD för Index Residence, hoppas att första spadtaget ska kunna tas efter att man tillträtt marken under 2027. Investeringen beräknas landa på cirka 4 miljarder.

LÄS MER

Index rekryterar ny bolagsjurist

Katarina Dahlkvist blir ny bolagsjurist på Index Residence AB. Katarina har tidigare arbetat som biträdande jurist på advokatfirman DLA Piper Sweden där hon arbetade med bland annat fastighetsrätt.

LÄS MER