900 bostäder

De är syskon och barndomsvänner från Norrtälje och utvecklar bostäder i Mälardalen och USA. Nu ska kvartetten bygga 900 nya lägenheter i sin hemstad.

Fredrik Alama, Marie-Louise Alamaa, Magnus Ekman och Pär Haglund blickar ut över Norrtälje Hamn, den nya stadsdelen som ska få 1 800 bostäder. En tredjedel av lägenheterna, nära 600 bostadsrätter, ska deras bolag Index bygga, bland annat två 16-våningshus som ska ersätta hamnens höga silor som landmärken för Norrtälje.

Index, med huvudkontor i Stockholm, driver ytterligare ett bostadsprojekt i Norrtälje. Bolaget har nyligen satt spaden i jorden bakom kommunhuset, där 300 hyresrätter ska växa fram. – Det finns en kärlek till staden, säger Fredrik Alama. Han startade Index 1998. I dag är han aktiv ägare i fastighetsbolaget och jagar ständigt nya uppdrag. Om Fredrik är entreprenören och visionären så håller hans två år yngre lillasyster Marie-Louise i pengarna. Hon är ekonomichef och vice vd i Index. Marie-Louise knöts till bolaget för sex år sedan. – Fredrik övertalade mig. Tidigare har jag bland annat jobbat inom läkemedels-industrin och på advokatbyrå, säger hon. Att syskonens efternamn skiljer sig åt har sin förklaring. Fredrik, som numera är bosatt i Schweiz, har strukit det sista a:et för att underlätta för andra att stava rätt. Fyra av Index 15 anställda kommer från Norrtälje. Magnus Ekman och Pär Haglund är jämnåriga med Fredrik Alama och trion har gått i skolan tillsammans. – Vi hängde ihop. Magnus och jag har även spelat hockey i samma lag, säger Fredrik Alama. I dag bor bara Magnus Ekman i barndomsstaden. Det passar bra eftersom han har merparten av arbetsuppgifterna förlagda hit. – Jag är projektledare för våra byggen i Norrtälje, berättar han. Marie-Louise Alamaa bor i Täby medan Pär Haglund, som jobbar med marknadsföring på Index, är hemmahörande i Stockholm.

I bolagets utvecklingsportfölj ligger i dag omkring 3 000 lägenheter. Hemmamarknaden är Mälardalsregionen. Att koncernen dessutom har bostäder och ett kontor i Florida i USA beror på att Bjarne Borg, som grundade Index tillsammans med Fredrik Alama, bor där. Bolaget har siktat in sig på Norrtälje en längre tid. – Är det något vi kan så är det marknaden i Norrtälje, säger Fredrik Alama. Han har ett mångårigt förflutet i branschen. Redan som 19-åring köpte han sin första fastighet, NT:s gamla tidningshus på Hantverkaregatan, tillsammans med föräldrarna Kjell och Kerstin Alama. Sedan har det snurrat på. Fredrik har jobbat som fastighetsmäklare i Norrtälje och var med och startade Centrumfastigheter, som äger flera fastigheter i stadskärnan och ska bygga det första kvarteret i Norrtälje Hamn. Kvarteret gränsar till Index första bygge i samma område, Soltornet. 90 lägenheter ska rymmas i det 16- våningshus som planeras på den yta där den rivna, gröna silon stått. Suget efter bostäder i hamnområdet är jättestort, enligt Magnus Ekman. – Drygt 2 000 personer har anmält intresse. Vi hoppas dra i gång försäljningen i vår och börja bygga hösten 2016, säger han.

Kritiker befarar att bostäderna i hamnen blir extremt dyra. Fredrik Alama ger dem bara delvis rätt: – En stor våning högst upp med utsikt över viken blir dyrare än de priser vi ser i Norrtälje i dag. Men det blir även små lägenheter med bara en glimt av vatten, och prisvariationerna blir stora. Han tycker att satsningen i hamnen slår ut alla projekt han varit med om. – Att bygga på stadens absolut mest attraktiva bit är fantastiskt. Jag har kikat på området sedan jag var ung och spelade tennis i parken. Samtidigt betonar alla fyra att bygget bakom kommunhuset är lika angeläget. – Ekonomin är bättre för bostadsrätter men Norrtälje behöver fler hyresrätter, säger Magnus Ekman. Kvartetten som växte upp i Norrtälje gillar stadens utveckling och är glada över att få vara med på resan. Samtidigt märker de av människors förväntningar. – För oss är det extra viktigt att ta ansvar och göra något riktigt bra av projekten, säger Fredrik Alama.

Bild och text, Norrtelje Tidning 151210