Silo rivs

Grävmaskin på taket ska riva 60 meter hög silo

14 ton grävmaskin hängde i luften i Norrtälje under torsdagen. Maskinen lyftes upp på toppen av den grå silon i hamnen för att i nästa vecka börja rivningsarbetet. Snart är spåren från spannmålseran i Norrtälje hamn borta. De rosa och gröna silotornen revs förra året för att ge plats åt bostäder. Nu är turen kommen till den grå silon. Tornets höga höjd, nära 60 meter, gör arbetet spektakulärt. Den upplyfta grävmaskinen ska slå sönder silon ovanifrån. – Det sker med hydraulhammare och betongsax som sitter på grävmaskinen, säger Andreas Karlsson, platschef på NKR Demolition som utför rivningarna på uppdrag av Lantmännen Fastigheter.

Grävmaskinen ska knacka ner de översta fem-sju metrarna. Sedan fortsätter rivningen med samma metod som användes för den gröna silon. Högre upp används en slungande kula som slår ner siloväggarna och längre ner fortsätter en höjdklippare, en grävmaskin utrustad med betongsax, arbetet.

Att riva med en grävmaskin på taket låter farligare än vad det är, enligt Andreas Karlsson. NKR har använt tillvägagångssättet vid tidigare silorivningar. – Vi har gjort hållbarhetsberäkningar och det finns avkörningsskydd. Dessutom sätter vi upp byggräcken för dem som är på taket och jobbar, säger han. Grävaren på taket ska jobba några veckor. Hela rivningsarbetet ska enligt plan vara klart till midsommar.

Bild och text, Norrtelje Tidning 160428

Playce i Kista närmar sig klartecken

Det börjar närma sig för det stora projektet Playce i Kista. Den 14 december ska ärendet upp i stadsbyggnadsnämnden och Patrik Mehks, vVD för Index Residence, hoppas att första spadtaget ska kunna tas efter att man tillträtt marken under 2027. Investeringen beräknas landa på cirka 4 miljarder.

LÄS MER

Index rekryterar ny bolagsjurist

Katarina Dahlkvist blir ny bolagsjurist på Index Residence AB. Katarina har tidigare arbetat som biträdande jurist på advokatfirman DLA Piper Sweden där hon arbetade med bland annat fastighetsrätt.

LÄS MER